Even voorstellen

Op kwekerij De Heuve in Brakel is Marco van de Werken werkzaam als bedrijfsleider. Samen met zijn vader runt hij de kwekerij. Daarnaast is hij in zijn vrije tijd actief als veredelaar. Wat begon als een leuk experiment is inmiddels aan het uitgroeien tot een professionele hobby en een eigen bedrijf: Passion Breeding.

In het voorjaar van 2008 stelde vakantiekracht Wilco Hak aan Marco voor om samen wat proefkruisingen te maken met een aantal chrysanten. Wilco studeerde toen tuin- en akkerbouw, specialisatie ‘research and innovation’, aan de HAS Den Bosch en had al wat praktijkervaring met kruisen. Marco, geboren met groene vingers, vond dit erg interessant en al snel vonden de eerste kruisingen plaats. Tot beider verassing waren de resultaten veel positiever dan verwacht. Geboeid door de enorme variëteit die opdook in de zaailingen, besloot Marco in het najaar van 2008 opnieuw te gaan kruisen. Ditmaal verzamelde hij de kruisingsouders alleen en bedacht alle kruisingen zelf. Ook deze keer waren de resultaten erg positief. Een nieuwe hobby was geboren.

Marco besloot om de zaailingen die hij produceerde ook serieus te gaan beoordelen, selecteren en testen. Na een jaar waren er genoeg potentiële nieuwe rassen om een samenwerkingsverband aan te gaan met Deliflor Chrysanten. Deliflor is een chrysantenveredelaar en -vermeerderaar en draagt zorg voor de vermeerdering en vermarkting van de Passion Breeding rassen. Na vier seizoenen kruisen was het in de winter van 2010 tijd voor de eerste officiële bloeiproef. Drie dagen lang waren kwekers, veredelaars, professionals uit het vak en andere geïnteresseerden welkom om de kleine 50 nieuwe variëteiten te komen bekijken. Het begin van een nieuwe traditie.

In 2011 nomineerden de docenten van het Prinsentuin college in Breda Marco voor de ROC West-Brabant Topperverkiezing. Op ieder college wordt een College Topper gekozen, iemand die naast zijn of haar studie een bijzondere hobby of bijbaan heeft. Deze acht toppers gaan vervolgens met elkaar de strijd aan om hun prijs te verdubbelen. Op het Prinsentuin College waren zes kandidaten. Marco won de prijs van €2.500,- en kreeg de titel Prinsentuin Topper 2011. Tijdens de opening van het nieuwe collegejaar in september, presenteerden de acht College Toppers zichzelf in een filmpje. Marco verdubbelde zijn prijs niet, hoewel de jury erg onder de indruk was van zijn reeds behaalde resultaten en verworven kennis. Een verslag van die dag is hier te bekijken.

In september 2011 is Marco gestart met de vakopleiding Plantveredeling bij Breedwise in Wageningen. Hij hoopt hier de theorie achter de praktijk beter te leren begrijpen zodat hij zijn kennis in de toekomst optimaal kan benutten. Nu, in 2012, is het met het vijfde commerciële ras tijd geworden voor een eigen website en een eigen bedrijf. Vol trots presenteren wij u dan ook onze nieuwe website waar u onder andere het laatste nieuws en ons assortment kunt vinden.

Passion Breeding - Marco van de Werken - Molenkampsweg 20, 5306 VP Brakel - Mobiel: 0031-(0)6-13846301- E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. twitter logo withbird